← Terug naar artikelen

Preventieve coaching 

adult-apple-blouse-7361.jpg
 

Voorkomen is beter dan genezen! 

 We leven in een tijd waarin het lijkt of alles om ons heen continue veranderd. Traditionele bedrijven reorganiseren of verdwijnen en nieuwe, vaak innovatieve, bedrijven komen hiervoor in de plaats. Deze ontwikkelingen kunnen zorgen voor veranderingen in de werkomgeving en/of inhoud van functies. We zien dat hierop verschillend wordt gereageerd. De één is flexibel en prima in staat om een goede balans te bewaken tussen werk en privé. De ander heeft hier meer moeite mee. De werkbalans raakt verstoord. Het is moeilijk om alle ontwikkelingen bij te houden. Werkresultaten en zekerheden staan onder druk. Ziekteverzuim ligt op de loer als gevolg van mentale spanning of overbelasting. 

 Gedachten die hierbij kunnen horen zijn onder andere:

  • Ik twijfel over mijn huidige loopbaan.

  • Ik ga niet meer met plezier naar mijn werk en beleef ook geen plezier meer in mijn werk.

  • Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is zo groot dat ik moeilijk kan loslaten.

  • Nee zeggen vind ik moeilijk.

  • Ik wil alles veel te goed doen.

  • Ik heb het gevoel weinig invloed te hebben op mijn eigen leven en op mijn (werk) omgeving.

  • Ik raak sneller geïrriteerd en ben vatbaarder voor prikkels.

 Stress gerelateerde klachten zijn erg verraderlijk en bouwen zich langzaam en ongemerkt op. Vaak zijn er achteraf allerlei signalen geweest en zijn meerdere oorzaken aan de orde. De gevolgen voor zowel werknemer als werkgever zijn groot. 

 Waarom wachten tot het te laat is?

 Steeds meer werkgevers en werknemers kiezen ervoor om samen het gesprek hierover aan te gaan. Insteek kan zijn om te onderzoeken en te benoemen waar de werkzaamheden niet of nog maar beperkt aansluiten op de persoonlijke talenten, drijfveren en passie van de betreffende medewerker. Je leert inzicht te krijgen in eigen functioneren, je benoemt wat je nodig hebt, je neemt verantwoordelijkheid voor eigen keuzes en hierdoor voel je je weer op je plek binnen de organisatie. Je arbeidstevredenheid neemt toe en de kans op uitval verdwijnt of verkleint.

 Is dit ook voor jou herkenbaar?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem dan contact op met één van onze coaches.