← Terug naar artikelen

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?

woman-smiling-during-recruitment-review-PVBE8TT.jpg
 

Je hebt gesolliciteerd op een leuke functie die bij je past en je bent uitgenodigd voor een eerste gesprek. Wat is dan de beste manier om je voor te bereiden?

Als je wordt uitgenodigd, dan mag je ervan uitgaan dat je het overgrote gedeelte van de andere sollicitanten achter je hebt gelaten. De werkgever gaat ervan uit dat jij de oplossing kan zijn voor zijn of haar uitdaging. Neem je sollicitatiebrief en CV mee naar het gesprek. Bedenk ook zelf een aantal vragen die je kunt stellen. Hiermee toon je interesse in de functie en het bedrijf. Zorg dat je weet wat er speelt binnen het bedrijf of de branche waarbinnen de organisatie actief is. Onderzoek via social media wat de positie en de achtergrond is van de persoon met wie je het gesprek aangaat. Kies kleding die bij je past. Vertrek op tijd en zorg voor een positieve mindset en uitstraling. Het gesprek begint meteen bij het eerste contact, de eerste indruk telt. Richt je tot alle aanwezigen. Praat niet te algemeen, maar geef concrete antwoorden op de vragen die worden gesteld. Check aan het einde van het gesprek of je antwoorden hebt gekregen op je eigen vragen. Zo niet, stel de vragen dan alsnog. Neem goed afscheid, het gesprek eindigt pas als je uit beeld bent. Het is niet verstandig achteraf negatieve ervaringen of teleurstellingen te delen op Social Media.

Nog steeds veel vragen of blijf je het lastig vinden om je goed voor te bereiden? Leonie Schellekens en Anouk Sonnemans willen jou graag helpen door middel van de 2-daagse workshop 'Effectief solliciteren!' op 9 en 16 april 2019.