Leven als een beeldend kunstenaar

In mijn jeugd heb ik vaak gedroomd om te leven als beeldend kunstenaar. Een beeld van romantiek en een rustig leven in de natuur stond mij daarbij voor ogen. Tekentalent was geen probleem. Ik kan alles tekenen wat ik zie. Opeens moet je toekomstkeuzes gaan maken en krijg je daarbij te maken met externe krachten die jou een andere toekomstrichting induwen. Door mijn beeldend vermogen geven psychische testen aan dat ik ook zeer goed ben in bouwtechnieken. Dus ik word technisch geschoold en ga werken als bouwkundig tekenaar en breng het tot senior bouwprojectmanager. Ik ontwikkel mij tot een goede bouwkundige vakman.

Tijdens mijn loopbaan veranderd de maatschappij erg snel van een analoge naar een digitale maatschappij. Geld en communicatie en informatie gaan de boventoon spelen boven techniek. Ik krijg steeds meer moeite om deze transities te volgen. Om niet achterop te raken ga ik steeds meer levensenergie inzetten om bij te blijven. Uiteindelijk hou ik dit niet vol en geraak in een burn-out. Na een periode van rust stap ik weer in mijn werk toch de maatschappelijke transities zijn doorgegaan wat het extra zwaar maakt. Weer merk ik dat ik afhaak en geraak voor een tweede keer in een burn-out. Dit betekent het einde van mijn carrière in de bouwwereld. Ik ga zoeken naar de oorzaken van mijn problemen en deze worden gevonden in Dyslexie en Asperger autisme. Ik wordt gedeeltelijk afgekeurd.

 

Dan is ineens de vraag: wat nu? Om rust te vinden tijdens mijn burn-outs heb ik veel getekend. Door het vele doen gingen mijn vaardigheden snel vooruit en werd mijn tekentalent weer geactiveerd. Mijn jeugddroom kwam weer bovendrijven. Om serieus meer bij te leren ben ik gestart met een tekenopleiding aan de kunstacademie. Ik publiceer mijn eerste werk in een brasserie van vrienden. Vanaf dat moment neemt de externe belangstelling voor mijn kunst snel toe. Exposities worden aangeboden en uiteindelijk word ik vaste kunstenaar in een galerie. Ik ga tekenlessen geven aan kinderen met autisme en geef tekenworkshops aan volwassenen. Mijn jeugddroom komt uit.

 

Toch zo makkelijk als hierboven aangegeven is de weg naar beeldend kunstenaar niet geweest. Er is veel twijfel, zowel bij mij alsook bij re-integratie begeleiders. Door mijzelf het voordeel van de twijfel te geven heb ik sceptische inzichten kunnen beredeneren en mijn doel naar zelfstandig beeldend kunstenaar kunnen doorzetten. Hierbij heb ik ook gebruik kunnen maken van mijn ervaringen als bouwmanager en mijn doorzettingsvermogen. Daarnaast heb ik veel steun en wijsheid mogen ontvangen van mijn persoonlijk coach die als een goed klankbord fungeerde. Dit alles heeft ook veel levensenergie gekost maar ergens ervaar ik dit als positieve energie wat mij sterkt in mijn gevoel dat ik een goede keuze heb gemaakt.

 

Leven van kunst is moeilijk en praktisch onmogelijk. Ervan kunnen leven is maar voor weinig kunstenaars weggelegd. Het maken van kunst is een passie waar je verrijking en rust in vind. Het verkopen van kunst is een heel andere bezigheid. Kunstcritici en kunstjournalisten zijn hierbij belangrijke mensen die je stimuleren en/of bekritiseren. Het grootste deel van de gewone mensen (het veld) neemt afstand van kunst vanuit een uiting als “ik heb geen verstand van kunst”. Om kunst te verkopen moet je dus leren met stimulansen en kritieken om te gaan waarbij je ook nog je eigen ontwikkeling niet in de weg moet staan. Ook hierbij hanteer ik “het voordeel van de twijfel” wat mij helpt om stimulansen en kritieken te analyseren en keuzes te maken. Het veld is uiteindelijk het belangrijkst. Ga met mensen in gesprek en stel je open voor al hun vragen.

Het zijn van beeldend kunstenaar is dus meer als alleen mijn jeugddroom. Een goede balans vinden tussen het romantische kunstleven en het zakelijke is een must om goed te blijven gedijen als kunstenaar.

 

Tips:

Blijf je verbeteren en blijf leren. Stimuleer je talenten. Blijf kijken als een kind. Je bent nooit uitgeleerd. Blijf kritisch op je werk.

Laat je niet uit het veld slaan door kritieken en stimulansen. Benader deze filosofisch en hanteer hierbij het voordeel van de twijfel.

Heb doorzettingsvermogen, dat geeft positieve energie en zorgt ervoor dat je je doel bereikt. Tijd speelt hierbij geen rol.

Zorg voor een goede coach die positief kritisch is en jou stimuleert in je weg naar zelfstandigheid.

 

www.ger-art.webklik.nl

 

Ger Koks Beeldend Kunstenaar.

BEZOEKADRESSEN

Weert 13

6222 PG MAASTRICHT

 

Schepersweg 3

6049 CV HERTEN

 

Heuvel 6 - 6A

5664 HK GELDROP

POSTADRES

Postbus 4230

6202 BW MAASTRICHT

Social Media

www.facebook.com/reflekthra

OVERIGE (CONTACT)GEGEVENS

T +31 (0)43 - 365 51 55

F +31 (0)43 - 367 20 58

 

info@reflekthra.nl

www.reflekthra.nl

 

KvK nummer 59160837

BTW nr. NL853345685B01